1. 250g makaronu (np. rurki)
2. 500g przecieru pomidorowego
3. Kilka dużych pieczarek
4. Jedna lub dwie cebule
5. Sól, pieprz i cukier
6. Oliwa do smażenia
7. 2 ząbki czosnku
8. Dowolne suszone zioła
Makaron w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu;
2. Na głębokiej patelni podsmażamy cebule oraz oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił;
3. Do cebuli i pieczarek dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami, dokładnie ,mieszamy i pozostawiamy do zagotowania;
4. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwile.
Komentarze