Makaron w sosie ogórkowo - porowym

0 (0 ocen)

Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania.

Składniki:

  • 1 por
    3 świeże ogórki
    1 pierś z kurczaka
    150g makaronu muszelek
    1 łyżka koperku
    1 szklanka śmietanki 30%
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz kolorowy
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie ogórkowo - porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski.
  • 2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną.
  • 3. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Por Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować