Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania.
Składniki:
1 por
3 świeże ogórki
1 pierś z kurczaka
150g makaronu muszelek
1 łyżka koperku
1 szklanka śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz kolorowy
masło do smażenia
Makaron w sosie ogórkowo - porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski.
2.Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną.
3.Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :)
Komentarze