Ponieważ uwielbiam zupę cebulową przygotowałam makaron inspirowany tą właśnie zupą. Makaron w sosie cebulowym świetnie rozgrzewa jesienną czy zimową porą. Są potrzebne tylko 2 podstawowe składniki, a smak jest rewelacyjny, polecam
Makaron w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
2.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i wsypujemy cebulę. Cebulę szklimy, następnie oprószamy ją solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 30-40 minut na wolnym ogniu. Jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni można dodać troszkę oleju.
3.Następnie wlewamy bulion, zwiększamy ogień pod przykryciem i smażymy całość (już bez przykrycia) aż połowa płynu odparuję.
4.Wówczas dodajemy ser i posiekaną natkę, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści.
5.Kolejno powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy. Zamiast bulionu można użyć białego wytrawnego wina. Życzę smacznego ;)
Komentarze