Makaron w pieczarkowym sosie śmietanowym

5 (153 ocen)

  • 35 min

Pyszne szybie i łatwe danie obiadowe -makaron z aromatycznym sosem pieczarkowym z nutą lesnych zmielonych grzybów.Polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • 40 dag grubego makaronu typu fale,
    50 dag świezych pieczarek,
    1 cebula,
    1 łyzka zmielonych suszonych grzybów lesnych
    7 łyzek oleju,
    7 łyzek śmietany 18 %,
    sól,
    pieprz,
    5 dag sera zółtego
    natka pietruszki do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w pieczarkowym sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Makaron gotujemy wg. instrukcji w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy.
    2. Pieczarki myjemy , kroimy w cienkie plastry
    Ser scieramy na tarce ewentualnie kroimy w drobna kostke.
    Natke pietruszki myjemy i osuszamy.

    3. Cebulę obieramy , kroimy w kostke i szklimy na rozgrzanym oleju , dodajemy do niej pieczarki, zmielone grzyby i wszystko razem smazymy .Na koniec doprawiamy sola i pieprzem .
    Gdy pieczarki sa miękkie , wlewamy do nich smietane i dusimy przez 5-7 minut.
    Makaron przekładamy rondla z sosem grzybowym, mieszamy i całosc chwile podgrzewamy.Danie przekładamy na talerze, posypujemy serem , dekorujemy świeża natka.Smacznego:)

Porady

4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować