Makaron w cytrynie i śmietanie.

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny.Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .

Składniki:

  • 20 dag makaronu tagiatelle
    3 cytryny
    80ml śmietanki słodkiej
    1 łyżka masła
    2 łyżki tartego parmezanu
    1 łyżeczka sezamu czarnego

Makaron w cytrynie i śmietanie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron w cytrynie i śmietanie i indyk 1. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki.
    Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min.
    Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać.
    P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka.

Komentarze

Podobne przepisy