makaron tagiatelle z krewetkami i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie dla smakoszy ceniących osobliwy smak owców morza w połączeniu z subtelnością białego wina oraz ostrości chili.

  • 40 min

Składniki:

  • krewetki 250 g
    kilka pomidorków koktajlowych
    mała cebula najlepiej czerwona
    3-4 ząbki czosnku
    śmietana 18 %
    makaron tagiatelle
    masło ok 50 g
    pół szklanki białego wina
    olwia z oliwek
    sól
    pieprz
    chili / curry
    natka pietruszki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron tagiatelle z krewetkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. krewetki marynujemy w białym winie przez ok 20 minut dla uzyskania aromatu.
  • 2. Drobno posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie z oliwek.
  • 3. Dodajemy masło oraz krewetki które smażymy ok 5 minut.
  • 4. Dodajemy pomidorki i dusimy wszystko razem ok 6 minut podlewając od czau do czasu winem.
  • 5. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz chili po czym dodajemy śmietanę.
  • 6. Ugotowany makaron tagiatelle ( najlepiej al dente) łączymy z całością. Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki.

Porady

całość można posypać też startym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować