ok 300 g pistacji (obranych ze skorupek)
2-3 ząbki czosnku
ok 10 sztuk oliwki zielone (bez pestek)
sok z połówki cytryny
jedna doniczka bazylii
ok 200 g parmezanu w kawałku
1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
sporo oliwy z oliwek
40 dag makaronu szpinakowego
Makaron szpinakowy z pistacjowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane pistacje wrzucamy do blendera razem z bazylią, czosnkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i oliwkami. Do tego trochę oliwy i wszystko blendujemy. Po rozdrobnieniu składników, po trochu dodajemy starty parmezan. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy
2.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Nie przelewamy go gorącą wodą. Podajemy z pesto i listkami bazylii.
Porady
Pesto doskonale smakuje również z pieczywem lub jako dip do krakersów.
Komentarze