Makaron szpinakowy z pistacjowym pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe danie pachnące wakacjami

  • 60 min

Składniki:

  • ok 300 g pistacji (obranych ze skorupek)
    2-3 ząbki czosnku
    ok 10 sztuk oliwki zielone (bez pestek)
    sok z połówki cytryny
    jedna doniczka bazylii
    ok 200 g parmezanu w kawałku
    1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    sól do smaku
    sporo oliwy z oliwek
    40 dag makaronu szpinakowego

Makaron szpinakowy z pistacjowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pesto pistacjowe 1. Obrane pistacje wrzucamy do blendera razem z bazylią, czosnkiem, sokiem z cytryny, pieprzem i oliwkami. Do tego trochę oliwy i wszystko blendujemy. Po rozdrobnieniu składników, po trochu dodajemy starty parmezan. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy
  • Smakiem przypomina włoskie wakacje :-) 2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Nie przelewamy go gorącą wodą. Podajemy z pesto i listkami bazylii.

Porady

Pesto doskonale smakuje również z pieczywem lub jako dip do krakersów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy