Makaron szpinakowy z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podgrzać na suchej patelni, na małym ogniu. Szpinak odparować, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, jajka, szpinak. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto rozwałkować na podsypanym blacie, zwinąć je w rulon i ciąć w grubsze paski. Paski podsypać mąką, aby się nie posklejały. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie.
2.Brokuła rozdzielić na różyczki i ugotować al-dente. Na patelnię wylać oliwę, wrzucić 2 ząbki posiekanego czosnku, delikatnie podsmażyć. Do czosnku dodać ugotowane różyczki brokuła, chwilę podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku. Do podsmażonej brokuły dodać makaron podsmażyć chwilę i wykładać na talerz. Gotowe danie posypać parmezanem.
Komentarze