Makaron szpinakowy z brokułami

4.49 (147 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Makaron bardzo dobrze prezentuje się na talerzu np. na przyjęcie.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka żytnia + do podsypania (0,5 szklanki): 500 gramów
    - mrożony szpinak: 150 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 szczypta

    - brokuł: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - starty parmezan: 2 szczypty
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron szpinakowy z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podgrzać na suchej patelni, na małym ogniu. Szpinak odparować, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, jajka, szpinak. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto rozwałkować na podsypanym blacie, zwinąć je w rulon i ciąć w grubsze paski. Paski podsypać mąką, aby się nie posklejały. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie.
  • 2. Brokuła rozdzielić na różyczki i ugotować al-dente. Na patelnię wylać oliwę, wrzucić 2 ząbki posiekanego czosnku, delikatnie podsmażyć. Do czosnku dodać ugotowane różyczki brokuła, chwilę podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku. Do podsmażonej brokuły dodać makaron podsmażyć chwilę i wykładać na talerz. Gotowe danie posypać parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować