Makaron szpinakowy na czerwono

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 gr makaronu szpinakowego
    500 gr mięsa mielonego indyczego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    2 marchewki
    1 mała kalarepa
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    350 ml przecieru pomidorowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Przyprawy: sól, pieprz, czosnek w płatkach, zioła prowersalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron szpinakowy na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać drobno cebulę i usmażyć ją z mielonym mięsem. Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem w płatkach. Pod koniec smażenia dodać drobno posieczony czosnek i jeszcze smażyć razem z mięsem.
  • 2. Marchewki i kalarepę ugotować do miękkości. Warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa.
  • 3. Kukurydzę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Odlać trochę sosu do naczynia, wymieszać ze śmietaną i dodać do całości. Przyprawić łyżeczką ziół prowersalskich.
  • 4. Makaron szpinakowy ugotować w osolonej wodzie al dente. Makaron polać sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować