Makaron spagetti z maślakami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycące i pyszne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spagetti
    1 kg maślaków świeżych lub mrożonych
    po pół puszki marchewki i groszku
    1 średnia cebula
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    kilka łyżek oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie

Makaron spagetti z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do wody sól i odrobinę oliwy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Maślaki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy aż grzyby będą uprażone. Po około 10 minutach dodajemy marchewkę, groszek i zalewę z jednej puszki, całość dusimy kilka minut aż płyn lekko się zredukuje. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i zioła prowansalskie. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzamy go z wody i wrzucamy na patelnie z grzybami, lekko smażymy aż wszystkie składniki się połączą, całość doprawiamy solą i pieprzem

Porady

Do makaronu możemy użyć również innych grzybów leśnych, makaron smakuję również wyśmienicie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy