Makaron Soba przygotowany na sposób polsko-japoński. Czyli jednym słowem po mojemu. Soba ma dość charakterystyczny smak – który moja rodzinka uwielbia. Do tego przygotowałam sos z mięsa mielonego, pomidorów i mleczka kokosowego.
Makaron soba w stylu polsko-japońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy kawałeczki mięsa mielonego. Dodajemy przypraw. I smażymy na średnim ogniu około 10 minut
Pomidory parzymy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Warzywa myjemy , pietruszkę i marchew obieramy.
Pora kroimy w pół plasterki, marchew ścieramy na plasterki a pietruszkę ścieramy na największych oczkach.
Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu aż do momentu odparowania płynu spod pomidorów.
Spod mięsa i warzyw odlewamy tłuszcz. Do Mięsa z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy dusimy na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu
Do miseczek dodaj makaron i polej sosem
Komentarze