Makaron Soba w stylu polsko-japońskim

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Makaron Soba przygotowany na sposób polsko-japoński. Czyli jednym słowem po mojemu. Soba ma dość charakterystyczny smak – który moja rodzinka uwielbia. Do tego przygotowałam sos z mięsa mielonego, pomidorów i mleczka kokosowego.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowego)

    500 g pomidorów gruntowych

    1 średnia marchew

    1 średnia pietruszka

    5 cm kawałek pora

    1 puszka mleczka kokosowego

    1/3 op przyprawy do dań chińskich

    sól

    pieprz

    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

    2 wiązki makaronu Soba

    olej kokosowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Makaron soba w stylu polsko-japońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy kawałeczki mięsa mielonego. Dodajemy przypraw. I smażymy na średnim ogniu około 10 minut
    Pomidory parzymy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    Warzywa myjemy , pietruszkę i marchew obieramy.
    Pora kroimy w pół plasterki, marchew ścieramy na plasterki a pietruszkę ścieramy na największych oczkach.
    Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu aż do momentu odparowania płynu spod pomidorów.
    Spod mięsa i warzyw odlewamy tłuszcz. Do Mięsa z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy dusimy na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje.
    Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu
    Do miseczek dodaj makaron i polej sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować