Makaron z polędwiczką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste danie z wykorzystaniem makaronu ryżowego. Pyszne i pożywne!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    250 g pomidorków koktajlowych
    250 g makaronu ryżowego
    2 średnie marchewki
    3 ząbki czosnku
    olej sezamowy
    sos sojowy
    łyżka sezamu

Makaron z polędwiczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyścić i pokroić w paski. Czosnek posiekać drobniutko i dodać do polędwiczki. Dodać także dwie łyżki sosu sojowego i półtorej łyżki oleju sezamowego. Odstawić na godzinę do zamarynowania.
  • 2. Pod koniec czasu marynowania pokroić marchewkę w słupki. Pomidorki przekroić na połówki.
  • 3. Rozgrzać w woku trochę oleju. Wrzucić marchewki i smażyć do zrumienienia ich. Odłożyć je na bok.
  • 4. Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • 5. Rozgrzać w woku trochę oleju. Krótko smażyć polędwiczki - 2-3 minuty. Dorzucić sezam, makaron i marchewki. Doprawić sosem sojowym. Chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać pomidorki, po chwili zdjąć z ognia. Podawać od razu.

Porady

W opisie przygotowania makaronu na opakowaniu może być, aby przelać go przez minutę zimną wodą. Robi się wtedy twardy, ale nie należy się tym martwić - na patelni znów będzie taki jak trzeba :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy