Makaron ryżowy po chińsku z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do momentu ostygnięcia. Następnie odcedzić. Zmięknie bez gotowania.
Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Posolić. Dodać pokrojonego w krążki pora. Smażyć kilka minut, aż zmięknie.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Boczniaki również pokroić w paski.
Na patelnię dorzucić grzyby i smażyć chwilę na dużym ogniu, często mieszając.
Następnie dorzucić paprykę i smażyć, aż zmięknie. Doprawić przyprawą 5 smaków oraz sosem sojowym. Obsypać sezamem. Do kubka wlać ok. 150 ml zimnej wody i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać na patelnię. Krótko smażyć, aż sos zgęstnieje. Dołożyć makaron i wymieszać.
Porady
Jeśli danie będzie za gęste, można dodać więcej wody i chwilę podsmażyć. By zaostrzyć smak, można dodać tartego świeżego imbiru.
Komentarze