Makaron ryżowy po chińsku z boczniakami

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To bardzo szybka potrawa, ponieważ tego makaronu nie trzeba gotować.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
    200 g makaronu ryżowego
    ok. 250 g boczniaków
    1 żółta papryka
    mały kawałek pora
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
    sól
    olej sezamowy (może być rzepakowy)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Makaron ryżowy po chińsku z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do momentu ostygnięcia. Następnie odcedzić. Zmięknie bez gotowania.
    Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Posolić. Dodać pokrojonego w krążki pora. Smażyć kilka minut, aż zmięknie.
    Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Boczniaki również pokroić w paski.
    Na patelnię dorzucić grzyby i smażyć chwilę na dużym ogniu, często mieszając.
    Następnie dorzucić paprykę i smażyć, aż zmięknie. Doprawić przyprawą 5 smaków oraz sosem sojowym. Obsypać sezamem. Do kubka wlać ok. 150 ml zimnej wody i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać na patelnię. Krótko smażyć, aż sos zgęstnieje. Dołożyć makaron i wymieszać.

Porady

Jeśli danie będzie za gęste, można dodać więcej wody i chwilę podsmażyć. By zaostrzyć smak, można dodać tartego świeżego imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować