Makaron rurki zapiekany z aronią, jabłkami i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taka zapiekanka jest idealna na lekki obiad czy kolację a ponadto zawiera bardzo zdrową aronię, która m.in. obniża ciśnienie krwi:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    500 g makaronu rurki
    2 jabłka
    100 g aronii (np. mrożonej)
    275 g twarogu półtłustego
    ½ szklanki rodzynek
    4 kopiate łyżki miodu płynnego (około 100 g)
    2 łyżki cukru brązowego
    po 3 łyżki kolorowych wiórek kokosowych(np. białe, zielone, różowe)
    tłuszcz (np. olej) do wysmarowania naczynia do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Makaron rurki zapiekany z aronią, jabłkami i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do garnka.
  • 2. Do gorącego dajemy miód i cukier i dokładnie mieszamy (cukru możemy dać więcej jeśli ktoś preferuje).
  • 3. Jabłka kroimy w kostkę, ser rozdrabniamy palcami i dodajemy do makaronu.
  • 4. Na końcu dodajemy rodzynki i aronię, mieszamy.
  • 5. Duże naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego makaron i delikatnie ugniatamy łyżką.
  • 6. Posypujemy wiórkami i zapiekamy około 20 minut (przez pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Porady

Gotowy makaron po nałożeniu na talerz możemy polać śmietaną wymieszaną z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować