Makaron ricciarelle w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie powstało ze składników dostępnych w lodówce i z zapasów różnorodnych makaronów. Ten, którego użyliśmy to makron typu szerokie, pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w sosie z różnych serów.

  • 30 min

Składniki:

  • 150-180 g makaronu ricciarelle
    4 łyżki sera pastorella
    40 g startego żółtego sera gouda
    6 łyżek śmietanki 12%
    2/3 łyżeczki musztardy francuskiej
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 plastry szynki prosciutto
    natka pietruszki
    sól
    pieprz biały
    starty parmezan

Makaron ricciarelle w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem.
    Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy