Danie powstało ze składników dostępnych w lodówce i z zapasów różnorodnych makaronów. Ten, którego użyliśmy to makron typu szerokie, pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w sosie z różnych serów.
30 min
Składniki:
150-180 g makaronu ricciarelle
4 łyżki sera pastorella
40 g startego żółtego sera gouda
6 łyżek śmietanki 12%
2/3 łyżeczki musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 plastry szynki prosciutto
natka pietruszki
sól
pieprz biały
starty parmezan
Makaron ricciarelle w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem.
Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze