Makaron po chińsku

5 (197 ocen)

  • 40 min

Chińszczyzna w tym wydaniu przypadnie nawet największym sceptykom kuchni azjatyckiej, wiem co mówię sama do nich należę! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 nieduże filety z piersi kurczaka
    1 średniej wielkości por
    1 czerwona papryka
    1/2 słoika pędów fasoli mung
    2 łyżki stołowe pędów bambusa
    1 duża marchewka
    1 łyżeczka kurkumy
    sól, pieprz, słodka czerwona papryka, curry
    sos sojowy
    1 łyżka Tajskiego słodko-ostrego sosu
    sok z 1/2 limonki
    1cm świeżego startego imbiru
    1/2 opakowania makaronu Chow Mein
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Dania z makaronem

Makaron po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w niedużą kostkę przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, curry i papryką, odstawić na 1h do lodówki.
    Por i paprykę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie słupki, podsmażyć na łyżce oleju, aż warzywa się zeszklą.
    Zdjąć z patelni, na tej samej patelni podsmażyć kurczaka, dodać wcześniej przygotowane warzywa, ponadto pędy fasoli oraz bambusa, podlać 1/2 szkl. wody, dusić do miękkości marchewki.
    Doprawić do smaku sosem słodko-ostrym, sosem sojowym. sokiem z limonki oraz imbirem.
    Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do kurczaka.
    Do całości dodać 1 łyżeczkę kurkumy, wymieszać, chwilę podsmażyć, zajadać! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pierś z kurczaka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować