MAKARON PIÓRA Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przygotowuję posiłki dla 5 osobowej rodziny. Ponieważ wszyscy uwielbiamy makaron, często go podaję przygotowany na różne sposoby.

  • 15 min

Składniki:

  • • 40 dag makaronu pióra
    • 20 dag dowolnej wędliny
    • 30 dag pieczarek
    • 1 mały por
    • 2 pomidory
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 10 dag kremówki
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • Sól, pieprz

Makaron pióra z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Włóż oczyszczony, posiekany por i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż razem 5-6 minut, mieszając, aż pieczarki puszczą sok.
  • 2. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wlej śmietanę, wsyp posiekaną bazylię i zagotuj.
  • 3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu,( do wody możesz dodać kostkę rosołową), osącz, polej sosem z pieczarkami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy