Makaron penne z sosem mięsno-pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy mięso ,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę ,po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę .Solimy i dodajemy pieprzu . Przykrywamy i dusimy 20 minut od czasu do czasu mieszając . Wlewamy Sok pomidorowy dodajemy szczyptę cukru , chilli , bazylię i oregano , poprawiamy do smaku solę i pieprzem . Smażymy bez przykrycia do czasu aż woda z sosu odparuje a sos zgęstnieje .
2.W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju ok. 15-16 minut . Co kilka minut mieszamy . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Makaron po odcedzeniu wsypujemy do garnka w którym się gotował .
3.Gotowy sos wlewamy do makaronu ,podgrzewamy chwilkę i delikatnie mieszamy aby makaron dobrze pokrył się sosem . Wykładamy na talerze i posypujemy żółtym tartym serem .Bazylia lub pietruszka do dekoracji .
Porady
Sos mięsno- pomidorowy można wykorzystać do zrobienia lazanii lub cannelloni.
Komentarze