Makaron penne w gulaszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody, kroimy w kawałki 4 x 4 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego na dużej patelni, wkładamy kawałki mięsa i smażymy pod przykryciem. W między czasie kroimy w kostkę papryki, por i cebulę. Gdy mięso troszkę się poddusi dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, i dusimy pod przykryciem do miękkości. Nastawiamy 1,5 litra wody w garnku z pastą rosołową, suchą włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pokrojonym lubczykiem. Uduszone mięso z warzywami przekładamy łyżką cedzakową do gotującego się wywaru, dodajemy startą gałkę muszkatołową, czosnek, pomidory krojone i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu miękkości mięsa i warzyw. Dodajemy 30 dag makaronu penne i dalej gotujemy na wolnym ogniu do momentu miękkości makaronu. Na koniec gotowania jeszcze raz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i innym i przyprawami.
Komentarze