Makaron pappardelle z bobem, boczkiem i winem w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

W nocy w mojej głowie rodzą się najcudowniejsze połączenia smakowe - takie jak bób i boczek. Czy ktoś z Was próbował połączyć oba składniki ? Z pozoru do siebie nie pasujące a jednak tworzące idealną parę :) Zachęcam do wypróbowania przepisu, prawdziwi makaronoholicy się nie zawiodą :) !

  • 30 min

Składniki:

  • (2 porcje):
    250 g makaronu pappardelle
    3 plasterki boczku - pokrojone w drobną kostkę
    1 ząbek czosnku - drobno posiekany
    1/4 szklanki białego wina
    100 g śmietany kremówki
    200 g bobu
    sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
    1 łyżka grana padano - drobno startego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron pappardelle z bobem, boczkiem i winem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący - gdy taki będzie - odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Na tłuszczu, który pozostał na patelni - podsmaż czosnek. Uważaj, by go nie przypalić. Następnie zalej go winem i pogotuj kilka minut, aż się zredukuje.
    W międzyczasie ugotuj bób i go obierz - ja gotowałam swój 15 minut. Odstaw.
    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Do wina dolej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj bób, boczek i makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp grana padano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Makaron Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować