Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

  • wyświetlono: 1693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Makaron orzo to pyszne danie z jednej patelni, które przygotujesz w góra pół godziny. Całość jest delikatna i kremowa dzięki obecności parmezanu i śmietany kremówki. Dzięki szparagom danie nabiera soczystości. Jest też sycące dzięki kurczakowi.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 duża podwójna pierś z kurczaka (około 500 g),
1 pęczek szparagów (500 g),
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki makaronu orzo (około 360 g),
200 g śmietany 30% lub 36%,
3 /4 szklanki startego parmezanu,
Sól,
Pieprz,
Słodka papryka,
Olej do smażenia,
3,5 szklanki wody,

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron orzo z kurczakiem i szparagami

  • 11. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości.
  • 22. Piersi z kurczaka rozkrawamy na pół. W ten sposób uzyskamy cztery cieńsze części. Oprószamy je z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką.
  • 33. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 44. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Obsmażamy piersi z kurczaka na rumiano z obu stron. Przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby nie straciły ciepła.
    Na tę samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy szparagi. Smażymy je na wolnym ogniu przez 3-5 minut często mieszając. Wykładamy je na talerz.
    Na tę samą patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zrobi szkląca. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy czosnek. Następnie na patelnię wsypujemy makaron orzo i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • 55. Do makaronu dodajemy śmietanę oraz wodę (3,5 szklanki). Całość mieszamy i zagotowujemy. Makaron orzo gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
    Po tym czasie makaron orzo powinien wchłonąć cały płyn. Danie co jakiś czas mieszamy.
  • 66. Do zawartości patelni dodajemy szparagi i prawie cały parmezan oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.
    Na wierzchu patelni układamy podsmażone wcześniej i pokrojone w grube plastry piersi z kurczaka. Danie przykrywamy i podgrzewamy jeszcze przez 1 -2 minuty.
    Danie zdejmujemy z ognia. Jego wierzch posypujemy pozostałym parmezanem.
    Życzę smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

KurczakSzparagiobiadmakaron orzo

Komentarze

Podobne przepisy

potrawka z kurczaka ze szparagami, marchewką i papryką

Dodane przez: justi2401

Potrawka z kurczaka ze szparagami, młodą...

Lekka, bardzo smaczna i zdrowa...

Keks z kurczaka i makaronu

Dodane przez: martula85

Keks z kurczaka i makaronu

Świetna propozycja na rodzinny...

Makaron z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: Krystyna32

Makaron z kurczakiem i warzywami

Smaczne i szybkie do przygotowania...

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Dodane przez: Cukiereczek

Risotto ze szparagami i kurczakiem

To pomysł na wiosenny obiad w stylu...

Makaronowe rurki z kurczakiem, szparagami, zieloną fasolką i pieczarkami.

Dodane przez: Violetka76

Makaronowe rurki z kurczakiem, szparagami,...

Sycące i smaczne danie na szybki...

pałki z bobem i szparagami

Dodane przez: majka190382

PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI...

Jak dla mnie obiadek idealny. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE