Naleśniki podane w ten sposób to świetny deser czy podwieczorek. Idealny na jesienne i zimowe dni, ale nie tylko. Jest to fajna propozycja zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
naleśniki:
ok. 100-120 g mąki pszennej,
budyń waniliowy(ok. 40g)
200 mleka,
50 ml wody gazowanej,
1 duże lub 2 mniejsze jajka ,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
szczypta soli
łyżka oleju,
oraz:
1 mały jogurt naturalny ( u mnie skyr 150g),
1 duże jabłko,
1 gruszka,
łyżeczka masła,
1 łyżka miodu,
łyżka wody,
ok. 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki ( lub cynamon, imbir, goździk)
u mnie po kilka orzechów włoskich, nerkowca, laskowych i belgijskich
oraz cukier z prawdziwa wanilią,
oraz odrobina oleju do natłuszczenia patelni,
Makaron naleśnikowy z jogurtem oraz aromatycznym jabłkiem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zmiksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
Patelnie zatłuszczamy i rozgrzewamy,smażymy naleśniki. Na tagliatelle naleśnikowe możemy usmażyć trochę grubsze naleśniki.
Naleśniki zwijamy w ruloniki, kroimy na paski i układamy na talerzach.
W małym rondlu (patelni) rozgrzewamy masło i dajemy łyżkę miodu oraz pokrojone jabłko, gruszkę i przyprawę do szarlotki. Polewamy łyżka wody i dusimy co chwilę miesząc aż jabłko i gruszka puszczą sok i zmiękną ( ok 5 min). Studzimy.
Naleśnikowy makaron polewamy jogurtem i dajemy podduszone owoce oraz orzechy.
Możemy też posypać odrobiną przyprawy i cukrem z wanilią. Smacznego!
Komentarze