Makaron na żółtkach

4.98 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, domowy makaron.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki krupczatki
    20 żółtek
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.98 (180 ocen)

Zobacz również:

Kluski Jajko Dania z makaronem

Makaron na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, żółtka i sól zagniatamy w kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na pół godziny (żeby popracował gluten). Następnie krótko zagniatamy ciasto, odrywamy kawałki i wałkujemy placki, które podsuszamy na kuchennych ściereczkach. Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki. Gotujemy we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.

Porady

Pozostałe białka można wykorzystać do przyrządzenia np. zaparzanego kremu. Ilość żółtek zależy od ich wielkości i suchości mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Makaron Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować