Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
    300 g świeżego szpinaku
    100 g sera pleśniowego (niebieskiego)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    sól ,pieprz

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu). Osączamy z wody (nie przelewamy zimną wodą ,50 ml zostawiamy). Przekładamy z powrotem do garnka.
    Szpinak płuczemy ,odsączamy.
    Na oliwie podsmażamy czosnek (ok. 1 min) ,dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy