Bardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie.
30 min
Składniki:
300 g ulubionego makaronu
300 g świeżego szpinaku
100 g sera pleśniowego (niebieskiego)
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól ,pieprz
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu). Osączamy z wody (nie przelewamy zimną wodą ,50 ml zostawiamy). Przekładamy z powrotem do garnka.
Szpinak płuczemy ,odsączamy.
Na oliwie podsmażamy czosnek (ok. 1 min) ,dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze