Wymysliłam ten przepis gdy wróciłam z targu z warzywnymi zakupami - zieloną i zółtą cukinią i kolorową papryką. Zestawienie makaronowych kokardek z warzywnymi wstążkami wydalo mi się atrakcyjne.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- makaron kokardki- farfalle: 25 dekagramów
- żółta cukinia: 0.5 sztuki
- zielona cukinia: 0.5 sztuki
- papryka czerwona,pomarańczowa i żółta: 0.5 sztuki
- pieprz czarny,kolorowy i ziołowy: 0.5 łyżeczki
- sól, (do smaku): 0.25 łyżeczki
- bazylia liście świeże: 1 łyżka
- oliwa extra vergine lub olej: 3 łyżki
- papryka słodka i wędzona w proszku: 0.5 łyżeczki
Makaron kokardki z warzywnymi wstążkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, do stanu al dente.
2.Cukinie obieramy obieraczką do warzyw, tworząc "wstążki".Kolorową paprykę kroimy w długie paski.
3.Smażymy warzywa na rozgrzanej oliwie lub oleju,ostrożnie,zeby zachować paski w całości. Do smażenia dodajemy pieprz czarny, kolorowy świeżozmielone i pieprz ziołowy - w sumie płaską łyżeczkę oraz obie papryki - w sumie pół łyżeczki, kto lubi na ostro, może więcej. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy na patelnię trochę wody ( może być od gotowania makaronu), żeby wstążki zmiękły i utworzył się apetyczny sosik.
4.Odcedzamy makaron, ukladamy na nim dekoracyjnie warzywne wstążki , polewamy wytworzonym sosem i posypujemy podartymi listkami bazylii.
Smacznego !
Komentarze