Chodził ten przepis za mną i wychodził. Dorwałam w końcu anchois i wykorzystałam je na ten cel! Pyszne danie z makaronem, trochę śródziemnomorskie, bo z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami anchois… czego chcieć więcej?
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
200 g makaronu penne
8 filetów anchois
2 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek posiekanych
1 mała suszona chili lub 1/2 świeżej
2 dojrzałe pomidory
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
oliwa
natka pietruszki
Makaron z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zgnieć bazylię na papkę ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz z rozdrobnionym tuńczykiem z puszki, a następnie pozostaw rybę na jakiś czas w tej marynacie.W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko wstawisz makaron, wlej na dużą patelnię 4-5 łyżek oliwy i postaw patelnię na ogniu. Kiedy się rozgrzeje, włóż filety anchois i podsmaż do miękkości. Dodaj teraz czosnek, oliwki i chili i mieszając smaż dalej przez kilka minut. Teraz dodaj pokrojone pomidory i tuńczyka. Zagotuj, a następnie przez 5 minut duś na wolnym ogniu, mieszając regularnie łyżką. Przypraw solą i pieprzem. Makaron odcedź na durszlaku, pozostawiając trochę wody z gotowania. Połącz go z gorącym sosem z tuńczyka, dołóż natkę i wszystko dobrze wymieszaj. Być może, aby rozrzedzić sos, będziesz potrzebować jeszcze trochę oliwy i łyżkę wody, w której gotował się makaron.
Komentarze