Czyż makaron nie lubi sera ? Twierdzimy, że się doskonale komponują.
35 min
Składniki:
1 mała cebula
250 g tuńczyka
ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
400 g krojonych pomidorów bez skórki z puszki
80 g suszonych pomidorów
500 g makaronu fusilli
garść czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów
100 g parmezanu
pieprz cayenne
sól
Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek po obraniu drobno posiekałem. Natkę pietruszki opłukałem, osuszyłem, również posiekałem. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory.
W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron.
Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem, zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę parmezanu, dodałem do sosu, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Na koniec posypałem resztą parmezanu startego w cienkie wiórki.
Komentarze