Makaron czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Postanowiłam urozmaicić to proste i pyszne danie, dodając do ciasta na makaron kakao :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki kakao
    1/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/4 łyżeczki soli

    Truskawki:
    1 - 1 1/2 kg truskawek
    400 g śmietany 18%
    cukier do smaku

Makaron czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Ciasto:
    W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać masło i jajka. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut. Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Płaty ciasta oprószyć mąką, zwinąć w ruloniki i pokroić na paski około 1 centymetrowe.
  • * 2. Rozplątać:-)
  • 3. Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować około 2 - 3 minuty, od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą.
  • 4. Truskawki:
    Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblenderować (pozostawić kilka w całości do dekoracji). Dodać śmietanę, cukier i razem wymieszać. Gotowym sosem polać makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy