Szczaw z dodatkiem makaronu może dosłownie w kilka minut zamienić w pyszne danie obiadowe.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g cytrynowego makaronu
Pęczek szczawiu
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Oliwa z oliwek
pół kostki sera feta
Sól i pieprz do smaku
Makaron cytrynowy ze szczawiem ,fetą i szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności ugotuj makaron w osolonej wodzie.Zaraz potem na patelni rozgrzej nieco oliwy, dodaj posiekaną drobno szalotkę i ząbek czosnku i podsmaż przez około 2 minuty.Pokrój szczaw na nieduże kawałki, a następnie dodaj na patelnię.Dosłownie dwie minuty na niedużej mocy płyty grzewczej wystarczą, żeby zielone liście pięknie zmiękły, ale nadal zachowają dużo świeżości i pięknych kolorów.
Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku, a także odrobinę soku z cytryny.Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.Całość dokładnie posyp fetą. Smacznego .
Komentarze