Makaron conchiglie z cukinią i serem ricotta

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ulubiony ser ricotta, cukinia i czosnek. Do tego odrobina mozarelli i świeżej bazylii. Przygotowanym farszem napełniłam makaron, który jest moją ulubioną "formą" do zapiekania. Voila!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Makaron conchiglie: 1 opakowanie
    - cukinia młoda zielona: 1 sztuka
    - ser ricotta: 1 opakowanie
    - Ząbki czosnku: 4 sztuki
    - ser mozarella: 3 łyżki
    - bazylia świeża (listki): 1 łyżka
    - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 0.25 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron conchiglie z cukinią i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy i odstawiamy na bok. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cukinię, przeciśnięte ząbki czosnku oraz odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Cukinię smażymy na małym ogniu do miękkości. Odparowujemy sok i dodajemy ser ricotta. Odstawiamy garnek z ognia, dodajemy bazylię i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Makaron conchiglie z cukinią i serem ricotta 3. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Makaron faszerujemy i układamy w formie. Całość delikatnie posypujemy startą mozarellą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Zapiekamy makaron przez około 10 minut.

    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować