Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

W domowym zaciszu możemy wyczarować chińczyka jeszcze smaczniejszego niż te z dowozu:). Co ważne są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w wykonaniu, nie musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuchni składników.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu chow mein
    300g wołowiny
    2 papryki
    1 papryczka chilli
    100g mrożonego groszku
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    5 łyżek sosu ostrygowego
    5 łyżek sosu sojowego
    sól, pieprz
    olej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną.
  • 3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z nim mięso i warzywa. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorem i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować