Makaron chiński z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki i doprawić solą.
2.Przygotować warzywa. Marchewkę obrać, a z papryk usunąć gniazda nasienne. Wszystko pokroić w cienkie paski (zapałki). Pieczarki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.
3.Makarony, każdy w osobnej misce, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą.
4.W miseczce połączyć bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny.
5.W woku rozgrzać łyżkę oleju. Usmażyć kurczaka. Gdy kurczak jest gotowy przełożyć go do miseczki. W woku ponownie rozgrzać łyżkę oleju i na gorący olej wrzucić posiekany czosnek, papryczkę i imbir. Smażyć około 30 sekund. Wrzucić pieczarki. Odrobinę posolić i smażyć mieszając około 1 minutę po czym dodać pozostałe warzywa. Wszystkie warzywa podsmażyć jakieś 3 minuty. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka i makarony. Wszystko zalać przygotowanym bulionem. Wymieszać i podgrzewać, aż makaron wchłonie cały płyn.
Komentarze