Makaron Casarecce z leśnymi grzybami i czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Włoski makaron Casarecce podany z sosem z grzybów leśnych.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu, proponuję użyć Casarecce

    1 kg świeżych grzybów leśnych - podgrzybki i prawdziwki
    por
    cebula czerwona
    świeży lubczyk
    natka pietruszki
    500 ml słodkiej śmietanki 30%
    łyżka masła
    sól grzybowa
    pieprz czarny mielony
    pieprz czerwony

Makaron casarecce z leśnymi grzybami i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone grzyby dusimy na maśle. Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojoną cebulę i pora, dusimy 3-4 minuty. Wstępnie doprawiamy solą grzybową. Grzyby zalewamy słodką śmietanką, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy makaron ugotowany al dente, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty by makaron naciągnął.

    Tak przygotowany makaron podajemy posypany ziarenkami czerwonego pieprzu.

Porady

Do tego sosu proponuję użyć makaronu Casarecce, gdyż przez to że jest charakterystycznie zwinięty i zagięty ku górze na kształt rynienki, zatrzymuje w sobie duże ilości sosu dzięki czemu zatrzymuje w sobie pełnię smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy