Makaron cannelloni na słodko

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zapiekane cannelloni ze słodkim serowym nadzieniem i chrupiącą orzechową posypką.

  • 50 min

Składniki:

  • podstawowe z zestawu:
    10 rurek cannelloni
    250 g serka mascarpone
    ok. 350 g sera twarogowego z wiaderka
    garść orzechów włoskich

    dodatkowy:
    250-300 g mleka zagęszczanego 7,5%

    robocze:
    1 łyżka cukru pudru
    ½ laski wanilii
    2 kostki czekolady
    masło do formy

    dekoracja:
    sos czekoladowy
    mięta

Makaron cannelloni na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaronu cannelloni przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. (Ja swój wrzuciłam do lekko posolonego wrzątku na 2 -3 minuty, ale nie jest to koniecznością).
    Serek mascarpone i ser twarogowy wymieszać z dodatkiem cukru i wanilii. Za pomocą szprycy napełniać “rurki”.
    Formę do pieczenia (22x16 cm) natrzeć masłem i układać makaron (jeden przy drugim) nafaszerowany serem. Posypać posiekanymi orzechami i zalać zagęszczonym mlekiem.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i zapiekać przez ok. 30-40 minut.
    Gotowy posypać starta czekoladą i polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy