Makaron z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników makaronu i pieczarek

  • 60 min

Składniki:

  • makaron Barilla 0,5 kg.
    pieczarki 30 dag
    papryka czerwona słodka 1/3
    cebula biała połowa
    marchew 1 szt mała
    cukinia 1/3 małej, młodej
    natka pietruszki
    koper
    sos sojowy ciemny
    sól morska
    pieprz ziołowy
    papryka suszona
    pieprz czarny
    ziele angielskie mielone
    liść laurowy mielony
    lubczyk
    domowa kostka rosołowa 1 łyżeczka

Makaron z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie sosu:

    Pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 2 łyżkami oleju wkładamy pokrojone pieczarki i cebulę, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i cebula będą miękkie dodajemy startą marchew, pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową i troszkę sosu sojowego. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy łyżkę śmietany.

    Wykonanie:

    Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Ugotowany makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy