Makaron angotti z sosem serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Standardowy sos serowy z nowo poznanym makaronem.

  • 40 min

Składniki:


  • 400 g makaronu angotti
    cebula
    4 plastry gotowanej szynki
    oliwa z oliwek
    szklanka bulionu warzywnego
    szklanka mleka
    200 g sera gorgonzola
    3 gałązki świeżej szałwii
    mąka
    sól ,pieprz

Makaron angotti z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości. Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut.
    Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści.
    Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy