● 50 dag spaghetti
● oliwa do smażenia
● kilka ząbków czosnku
● 50 dag sera feta
● kilka oliwek
● ok. 40 dag pomidorów z puszki
● sól
● pieprz
● oregano
● czosnek granulowany
● majeranek
● zioła prowansalskie
Makaron à la maksymiliano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: oliwki drobno kroimy.
Czosnek obieramy, rozgniatamy,
a następnie szklimy na
rozgrzanej oliwie. Dodajemy
pomidory i oliwki. Doprawiamy
solą, pieprzem, oregano,
ziołami prowansalskimi,
czosnkiem granulowanym
i majerankiem.
2.Fetę osączamy. 2 plasterki
odkładamy, resztę kroimy
w dużą kostkę i dodajemy do sosu. Miksujemy na jednolitą
masę.
3.Makaron gotujemy al dente
w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Przekładamy do sosu.
Mieszamy. Gotujemy
kilka minut na małym ogniu
4.Z makaronu za pomocą
widelca formujemy niewielkie
gniazdka i układamy na
talerzu. Odłożoną fetę kroimy w kawałki. Dekorujemy
gniazdka, wkładając w środek
kawałek sera.
Komentarze