Makaron 3 sery z kurczakiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
2.Śmietanę i wodę wlewamy do miski. Koper, natkę i bazylię drobno siekamy i dodajemy do śmietany. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy.
3.Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę i posypujemy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
4.Gdy kurczak będzie już podsmażony wlewamy śmietanę z ziołami i podduszamy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem do lekkiego zagotowania.
5.Gdy zawartość patelni zacznie się gotować wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony i dokładnie mieszamy. Czekamy aż się rozpuści.
6.W tym czasie rozkłócamy jajko. Wlewamy na patelnię, szybko mieszając aby równomiernie się scieło. Dusimy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i pokrojonego w drobniutką kosteczkę Maasdamera. Wrzucamy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na patelni aż makaron będzie gorący.
7.Gotowe danie układamy na talerzach i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Komentarze