Niepoprawnie pyszny MAKARON

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chciałabym zaproponować przepis na pyszny swojski makaron, taki w którym nie ma żadnych sztucznych dodatków oraz którego smak nie pozostaje obojętny nikomu, kto go zasmakował.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g mąki (ja użyłam pszennej typ 650)
    -4 jaja średniej wielkości (najlepiej swojskie)
    -odrobina ciepłej wody (nie używałam)
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dodatki

Niepoprawnie pyszny makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAKARON 1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajka oraz dodajemy sól. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze kleić, można dodać troszeczkę wody, ale najlepiej by było jej jak najmniej.
    Kiedy ciasto jest już gotowe, wykładamy je na stolnicę, obsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Następnie dość obficie obtaczamy placek z obu stron mąką i zwijamy w dość ciasny rulon. Tniemy nasz „naleśnik” ostrym nożem na paski o grubości wg upodobań. Co jakiś czas należy przerywać krojenie i roztrząsnąć rękami skrojony makaron, by się rozciągnął i powstały nitki.
    Gotowy makaron wrzucamy do gotującej się wody dodatkiem soli oraz oleju. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż makaron wypłynie ma wierzch. Przecedzamy, hartujemy zimną wodą i przelewany odrobiną oliwy, by się nie posklejał.

Porady

Z odkrojonych kawałków ciasta można zrobić świetne placki, które robiła moja kochana mama przy każdej okazji robienia makaronu. Po prostu ciasto kładziemy na blaszkę i wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Pycha!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować