Makagigi czyli karmelki makowe z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepyszne!!!!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka suchego zmielonego maku
    1 szklanka płatków owsianych
    0,5 szklanki cukru
    300g miodu
    Garść orzechów włoskich

Makagigi czyli karmelki makowe z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i cukier podgrzewana patelni, aż się lekko zrumienią. Następnie dodać mak, płatki oraz posiekane orzechy. Chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Masa ma być dość gęsta, w razie konieczności dosypać płatków. Gorącą przełożyć na papier do pieczenia i mokrym nożem uformować prostokąt o grubości ok. 1cm. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Zimne pokroić ostrym nożem na romby lub dowolnie wybrane kształty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy