Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty z suszoną śliwką i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne , nie ... , bardzo smaczne rogale , wypełnione po brzegi farszem . Na jednym się nie kończy , od razu brać najlepiej dwa :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    500 g. ugotowanej do miękkości kiszonej kapusty
    10 śliwek
    300 g. obgotowanych leśnych grzybów leśnych
    1 cebula
    100 g. masła
    2 listki laurowe
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    50 g. drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 żółtka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki oleju
    1 łyżka majeranku
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    3-4 łyżki mleka
    ziarna słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Kapusta kiszona

Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty z suszoną śliwką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty z suszoną śliwką i grzybami 1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję obgotowane , pokrojone grzyby , podsmażam , dodaję listki laurowe , odciśniętą , poszatkowaną , ugotowaną w wodzie kapustę , pokrojone suszone śliwki , przyprawę do mięs , podlewam bulionem , duszę do odparowania płynu . Całość próbuję , doprawiam solą i pieprzem , mieszam , odstawiam do wystudzenia .
  • Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty z suszoną śliwką i grzybami 2. Do drożdży dodaję mleko , cukier i 2 łyżki mąki , mieszam , odstawiam do wyrośnięcia rozczynu na ok. 15 minut . Do pozostałej mąki dodaje rozczyn , majeranek , olej , jogurt , żółtka , sól , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto , podsypuję mąką , nakrywam miseczką na ok. 30 minut do wyrośnięcia .
  • Majerankowe rogale z farszem z kiszonej kapusty z suszoną śliwką i grzybami 3. Ciasto dziele na trzy części , każdą część wałkuję na koło , koło dzielę na cztery części . Na każdą część nakładam porcje farszu , zwijam rogale .
  • Majerankowe rodale z farszem z kiszonej kapusty z suszona śliwką i grzybami 4. Rogale układam na blasze - w odstępach , urosną , smaruję mlekiem , posypuję ziarnami słonecznika , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia . Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Takie rogale możemy podać na święta i każdy inny dzień . Tak przygotowane rogale podaje z barszczykiem białym - bo taki uwielbia rodzina , ja wybrała bym czerwony ale w domu jestem w mniejszości :) Rogale możemy zrobić na wieczór , dzień przed podaniem , w dniu podania tylko podgrzać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować