Majerankowe Nogi Z Kaczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Już któryś raz robię nogi z kaczki i poprzednie przepisy nie były jakieś wybitnie smaczne żeby się nimi tu dzielić z Wami, ale ten przepis zasługuje na to. Majeranek z kaczką komponuje się doskonale i nie żałujcie go obsypując nim nogi !

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki/nogi z kaczki
    2 łyżki masła lub oliwy z oliwek (może być smakowa)
    2 lub 3 ząbki czosnku
    2 lub 3 łyżki majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Majerankowe nogi z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
    2. Nogi myjemy, osuszamy ręcznikiem i polewamy oliwą (jeśli używamy masła to tylko smarujemy nim naczynie w którym będą się piekły nogi) następnie nacieramy przeciśnięty przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i na samym końcu majerankiem.
    3. Nogi kładziemy skórką do dołu, przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy w tej temperaturze przez około 40 minut, następnie obracamy nogi na druga stronę i znów przykrywamy folią i pieczemy przez kolejne 40 minut.
    Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy kolejne 20 -30 minut aż skórka stanie się rumiana.
    Pod koniec pieczenia trzeba sprawdzać czy nogi są już miękkie bo może tak być że będą się krócej piekły lub będą potrzebowały wydłużenia tego czasu.

    Nogi podałam z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Majeranek Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować