Już któryś raz robię nogi z kaczki i poprzednie przepisy nie były jakieś wybitnie smaczne żeby się nimi tu dzielić z Wami, ale ten przepis zasługuje na to. Majeranek z kaczką komponuje się doskonale i nie żałujcie go obsypując nim nogi !
2 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 ćwiartki/nogi z kaczki
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek (może być smakowa)
2 lub 3 ząbki czosnku
2 lub 3 łyżki majeranku
sól, pieprz
Majerankowe nogi z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
2. Nogi myjemy, osuszamy ręcznikiem i polewamy oliwą (jeśli używamy masła to tylko smarujemy nim naczynie w którym będą się piekły nogi) następnie nacieramy przeciśnięty przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i na samym końcu majerankiem.
3. Nogi kładziemy skórką do dołu, przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w tej temperaturze przez około 40 minut, następnie obracamy nogi na druga stronę i znów przykrywamy folią i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy kolejne 20 -30 minut aż skórka stanie się rumiana.
Pod koniec pieczenia trzeba sprawdzać czy nogi są już miękkie bo może tak być że będą się krócej piekły lub będą potrzebowały wydłużenia tego czasu.
Nogi podałam z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi. Smacznego !
Komentarze