Majerankowe kluseczki z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie,studzimy.Do ziemniaków wbijamy jajka,wsypujemy mąkę i kaszę dokładnie mieszamy w misce.Z ciasta wyrabiamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (robimy tak zwaną "próbkę"w razie potrzeby dodajemy mąkę ziemniaczaną). Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy 10 minut od wypłynięcia.Kluseczki hartujemy zimną wodą,wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z wody.Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec wrzucamy ostrożnie kluseczki smażymy często mieszamy.Gdy kluseczki się zrumienią wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z tłuszczu.Kluseczki posypujemy majerankiem,papryką,solą i pieprzem.Kluseczki porcjujemy na talerze polewamy delikatnie smalcem,podajemy z pieczonym kurczakiem i surówkami.SMACZNEGO.
Komentarze