Chleb wiejski hamelmana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki z wodą. Mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta. Przy hydracji 60% ciasto może wydawać się za gęste , więc można dolać ciut wody. Ciasto oprószamy lekko mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12-16h w temperaturze pokojowej.
2.Przygotowanie ciasta właściwego
Piekarnik nagrzać do 230st. , naparować.
Wszystkie składniki oprócz zaczyny mieszamy aż się połączą. W trakcie mieszania dodajemy porcje zaczynu. W razie potrzeby dodajemy wody. Mieszamy na wolnych obrotach ok 2,5 minuty. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2,5h z czego po pierwszych 50 minutach ciasto należy odgazować, delikatnie je zagniatając.
Po upływie 2,5godziny ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy nasze bochenki, można je przełożyć do koszyka, oprószamy mąką i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie bochenki nacinamy lub tak jak ja smarujemy lekko wodą i posypujemy ziarenkami : mak, siemię lniane, sezam :)
Wkładamy bochenki do pieca na blaszkach (nie rozpłynie się. Siatka glutenowa jest mocno rozwinięta i trzyma formę w całości). Piec ok 35minut , a po 15 minutach uchylamy lekko piekarnik, żeby go odparować i kontynuować pieczenie w coraz bardziej suchym piecu.
Komentarze