Ciasto Magiczne Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach! Mi przypadło do gustu i znalazło miejsce na rodzinnej liście ulubionych ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    *4 jajek
    *3/4 szklani cukru
    *1 szklanka mąki (niepełna)
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    *1 łyżeczka octu
    *1 łyżeczka kakao

    MASA:
    *1 kostka masła
    *2 szklanki mleka w proszku
    *3/4 szklanki cukru pudru
    *5 jajek
    *3 serki waniliowe (po 150g)
    *paczka biszkoptów (180 g)
    *tabliczka mlecznej czekolady
    * 1 szklanka zaparzonego cappuccino
    *2,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto magiczne cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ:
    1) Biszkopt:
    Ubić białka na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Do ubitej masy dodawać po 1 żółtku na wolnych obrotach, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. W międzyczasie dodajemy łyżeczkę octu. Piec 20 minut w 180 stopniach
    2)Zaparzamy szklankę cappuccino.
    3) Zaczynamy od ubicia na parze (przez około 5 minut): 4 żółtek , 1 jajka oraz cukru pudru. Ostudzić. Następnie masło ucieramy z mlekiem w proszku i dodajemy ostudzoną masę, serki waniliowe oraz wcześniej rozpuszczoną żelatynę w (1/4 szklance wody).
    4)W międzyczasie namaczamy biszkopty.
    5) Na upieczony biszkopt wylewamy połowę masy układamy namoczone biszkopty zalewamy drugą połową, układając kolejną warstwę biszkoptów.
    6)Następnie rozpuszczamy 3/4 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i używając łyżki robimy zygzaki na cieście.

Porady

1)Żelatyna musi być chłodna ale nie zimna. Nie może zacząć się ścinać 2)Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 1-2 łyżki mleka 3)Do zaparzonego cappuccino można dodać łyżeczkę cukru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy