Magdalenki

  • wyświetlono: 837 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis Laury Vitale.

natalia2004
  • 30min

Składniki

Do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

na 18-21 magdalenek:

2 duże jajka,
pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
skórka starta z połowy cytryny,
szklanka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,
cukier puder do posypania magdalenek

Sposób przygotowania przepisu:

Magdalenki

  • 1. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciastkakuchnia francuskamagdalenki

Komentarze

Podobne przepisy

magdalenki z malinami i lemon curdem

Dodane przez: Holga96

Magdalenki z malinami i cytrynowym kremem

Miękkie i słodkie, puszyste ciasto,...

image-165r9ng

Dodane przez: kwintesencjasmaku

One-bite madeleines

W magdalenkach zakochałam się podczas...

Francuskie serduszka

Dodane przez: Iwona75

Francuskie serduszka

Przepis na te ciastka to klasyczny...

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: katrinaM24

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

Słodkie placuszki z jabłkiem

Dodane przez: rzelkazag

Słodkie placuszki z jabłkiem

Jeśli obiad na słodko, to tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE