MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Makaron Mafaldine/Reginette (rodzaj wstążek)
    200 g fileta z dorsza
    50 g suszonych śliwek
    pół pęczka koperku
    250 ml śmietanki 30 %
    1 ząbek czosnku
    skórka z połowy cytryny
    20 g masła
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mafaldine/reginette z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak zwykle na początku wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go w międzyczasie przygotowywania sosu.
    Dorsza kroimy w mniejsze paseczki i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem, na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Chodzi o to, żeby masło się nam nie przypaliło i nie dało niedobrego smaku w sosie.
    Do podsmażonego dorsza dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem 2-3 minuty.
    Całość podlewamy śmietanką, dodajemy posiekany (umyty wcześniej) koperek, skórkę z cytryny i redukujemy, aż sos zgęstnieje.
    Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładamy ugotowany,odcedzony makaron (oczywiście nie przelewany go zimną wodą!). Mieszamy i pozostawiamy całość na małym ogniu ok.2 minut,aż makaron “opije się” trochę smakiem sosu.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować