MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ
Dla 1 osoby
Składniki:
Makaron Mafaldine/Reginette (rodzaj wstążek)
200 g fileta z dorsza
50 g suszonych śliwek
pół pęczka koperku
250 ml śmietanki 30 %
1 ząbek czosnku
skórka z połowy cytryny
20 g masła
sól i pieprz
Mafaldine/reginette z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak zwykle na początku wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go w międzyczasie przygotowywania sosu.
Dorsza kroimy w mniejsze paseczki i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem, na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Chodzi o to, żeby masło się nam nie przypaliło i nie dało niedobrego smaku w sosie.
Do podsmażonego dorsza dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem 2-3 minuty.
Całość podlewamy śmietanką, dodajemy posiekany (umyty wcześniej) koperek, skórkę z cytryny i redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładamy ugotowany,odcedzony makaron (oczywiście nie przelewany go zimną wodą!). Mieszamy i pozostawiamy całość na małym ogniu ok.2 minut,aż makaron “opije się” trochę smakiem sosu.
Smacznego !
Komentarze