Rewelacyjne w smaku danie z makronem mięsem mielonym i brokułem,na syty obiad doskonałe.
40 min
Składniki:
400 g makaronu mafaldine
500 g mielonego miesa z łopatki wieprzowej
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
1/2 papryki czerwonej
kawałeczek chili
1/2 łyżki sosu sojowego
15 dag brokuła świeżego
15 dag sera zółtego-gouda
1 łyżeczka przyprawy do spaghetti
sól morska do smaku
Mafaldine a'la bolognese z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron mafaldine gotujemy w osolonej wodzie do miękkości tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę .gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:) Wtedy apetycznie wyglądają .
Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!
Komentarze