Mafaldine a'la bolognese z brokułem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rewelacyjne w smaku danie z makronem mięsem mielonym i brokułem,na syty obiad doskonałe.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g makaronu mafaldine
    500 g mielonego miesa z łopatki wieprzowej
    1 puszka pomidorów
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    1/2 papryki czerwonej
    kawałeczek chili
    1/2 łyżki sosu sojowego
    15 dag brokuła świeżego
    15 dag sera zółtego-gouda
    1 łyżeczka przyprawy do spaghetti
    sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mafaldine a'la bolognese z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron mafaldine gotujemy w osolonej wodzie do miękkości tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę .gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:) Wtedy apetycznie wyglądają .
    Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować