Bardzo pyszna propozycja na wiosenny obiad. Marchew z groszkiem tym razem w formie pysznego pure. Pałki z kurczaka nadziane po brzegi soczystą marchwią i słoną fetą. Pysznie.
60 min
Składniki:
4 pałki z kurczaka
400 g marchwi
50 g sera feta
Składnik dodatkowy:
400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
Maczugi drobiowe nadziewane z pure z marchwi i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pałek z kurczaka usunąć kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od pozostałej części udka. Delikatnie ściągnąć mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość uciąć przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część.
2.Marchew obrać. Jedną marchew pokroić na wąskie długie paski, resztę pokroić na plasterki. Marchwią pociętą na paski oraz kawałkami sera fety nafaszerować pałki z kurczaka. Naciągnąć skórę i spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez około 45 minut.
3.Marchew w plasterkach i groszek ugotować (w osobnych garnkach) do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
4.Marchew odcedzić i zmiksować z łyżeczką masła na gładkie pure. Groszek również odcedzić i zmiksować z łyżeczką masła na pure.
5.Upieczone pałki z kurczaka podawać z pure z groszku i marchwi.
Komentarze