Maczugi drobiowe nadziewane z pure z marchwi i groszku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszna propozycja na wiosenny obiad. Marchew z groszkiem tym razem w formie pysznego pure. Pałki z kurczaka nadziane po brzegi soczystą marchwią i słoną fetą. Pysznie.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
    400 g marchwi
    50 g sera feta

    Składnik dodatkowy:
    400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

    Dodatkowo:
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    2 łyżeczki masła
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Maczugi drobiowe nadziewane z pure z marchwi i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki z kurczaka 1. Z pałek z kurczaka usunąć kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od pozostałej części udka. Delikatnie ściągnąć mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość uciąć przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część.
  • 2. Marchew obrać. Jedną marchew pokroić na wąskie długie paski, resztę pokroić na plasterki. Marchwią pociętą na paski oraz kawałkami sera fety nafaszerować pałki z kurczaka. Naciągnąć skórę i spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez około 45 minut.
  • 3. Marchew w plasterkach i groszek ugotować (w osobnych garnkach) do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
  • 4. Marchew odcedzić i zmiksować z łyżeczką masła na gładkie pure. Groszek również odcedzić i zmiksować z łyżeczką masła na pure.
  • 5. Upieczone pałki z kurczaka podawać z pure z groszku i marchwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować