Maczanka

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

...

DSC_1166
  • 120min

Składniki


400 g schabu lub karkówki (u mnie schab)
2 cebule
cytryna
1/2 szklanki bulionu wołowego
kieliszek czerwonego wina
łyżka przecieru pomidorowego
4 kajzerki
łyżeczka kminku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g smalcu
sól ,pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Maczanka

  • Maczanka 21. Schab natrzeć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , posypać kminkiem.
  • Maczanka 32. Cebule pokroić w kostkę , kajzerki przepołowić.
  • Maczanka 43. Mięso obsmażyć na gorącym smalcu , dodać cebulę , po chwili wlać bulion. Dusić 30 min. , wlać wino , dusić do miękkości .Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.

    W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wywaru , dodać przecier pomidorowy. Zagotować i w powstałym sosem nasączyć przekrojone kajzerki.
    Nasączone bułki włożyć do rondla z sosem. Na nich ułożyć plastry schabu. Podgrzać na małym ogniu. Udekorować wg własnego uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE