Maczanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 400 g schabu lub karkówki (u mnie schab)
    2 cebule
    cytryna
    1/2 szklanki bulionu wołowego
    kieliszek czerwonego wina
    łyżka przecieru pomidorowego
    4 kajzerki
    łyżeczka kminku
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g smalcu
    sól ,pieprz

Maczanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maczanka 2 1. Schab natrzeć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , posypać kminkiem.
  • Maczanka 3 2. Cebule pokroić w kostkę , kajzerki przepołowić.
  • Maczanka 4 3. Mięso obsmażyć na gorącym smalcu , dodać cebulę , po chwili wlać bulion. Dusić 30 min. , wlać wino , dusić do miękkości .Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.

    W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wywaru , dodać przecier pomidorowy. Zagotować i w powstałym sosem nasączyć przekrojone kajzerki.
    Nasączone bułki włożyć do rondla z sosem. Na nich ułożyć plastry schabu. Podgrzać na małym ogniu. Udekorować wg własnego uznania.

Komentarze

Podobne przepisy